choveshkiq mozuk

Снимка: Sliven.net

В тази статия ще Ви споделим интересни факти, относно летенето със самолет и това, как се отразява на човешкия организъм честото пътуване чрез въздушните транспортни средства.

Преди да Ви разкажем подробности е добре да знаете, че честите полетина голяма височина могат да предизвикат увреждания на мозъка!

Това смятат учени от Тексаския университет в Сан Антонио. Те стигат до този извод след редица изследвания, проведени с участието на различни пилоти от ВВС на Съединените Американски Щати, групирани в 2 насоки.

При първия експеримент участвали повече от 100 пилоти на разузнавателни самолети, летящи на малка височина. Вторият експеримент е проведен с 91 души, управляващи изтребители, които както е известно достигат пределни височини.

На всички участници в експеримента е бил направен тест с ядрено-магнитен резонанс на главния мозък, с цел да се замери степента на интензивност на сивото вещество, основна причина за евентуални поражения, водещи до отслабване на паметта и развиването на неврологични заболявания.

Резултатите били красноречиви: Оказало се, че пораженията на главния мозък при летците на голяма височинадостигат близо 400%, спрямо уврежданията, получили пилотите, опериращи на стандартни височини. Любопитно е да се спомене, че получените изменения в мозъка са абсолютно идентични със стареенето на човешкия индивид.

Декомпресионната болест, тази от която страдат предимно водолазите, и особено рискът от нея нараства рязко при летене над 5000 метра надморска височина.Броят на дългите полети в глобален мащаб също расте, а резултатите от този експеримент и получените отклонения от допустимите норми, следва да са база за сериозни анализи и бъдещи изследвания.

Какво може да направите, за да се възстановите от тежък и дълъг полет? Ето и няколко кратки съвета:

– веднага след полет се отдайте на денонощна почивка. Пълен релакс, спокойствие и тишина.
– СПА процедура, веднага след полет, би помогнала да възстанови кръвообращението и да подобри тонуса на човешкото тяло. Респективно би се подобрила и мозъчната дейност.
– Ако полетът Ви е прекалено дълъг, опитайте да го съчетаете в два дни – стига да не бързате. Като правите резервация на полети с прекачване, следете часовете на излитане към следващата дестинация. Чудесен, а и в много случаи по-евтин вариант, е да преспите и да тръгнете на следващия ден. По този начин със сигурност ще се насладите и на някое приятно местенце, което едва ли бихте посетили при други обстоятелства.

Успешен полет и пазете здравето си!

Pin It